De persoon achter de klacht

Christian Folten is te gast in de podcast ‘Inspiratieverhalen; chronisch ziek en ondernemen’ met het onderwerp; de persoon achter de klacht.

Introductie; de persoon achter de klacht

Ik ben Christian Folten, psycholoog en zelfstandige in het dagelijks leven. Mijn rugzak? Een berg psychische diagnoses waar ik me onzeker over ben gaan voelen. De diagnoses? Een complex trauma, ADHD, ernstige depressie en ik kan nog wel even doorgaan. De diagnoses ben ik op mijzelf gaan betrekken. Wat voor mens ben ik nou?

Na veel therapie en reflectie kan ik zeggen. Dat je meer bent dan een label en een diagnose. Ik ben net als jullie een individu die de levenslessen op een harde manier moest ervaren. Ik ben niet mijn diagnose maar een persoon met emotionele behoeften, waar klachten de signalen zijn om bij te sturen. Nu ik beter luister naar mijn klachten en die kwetsbaarheid gebruik in combinatie met zelfzorg, zie ik dat het negatieve spiraal een positieve is geworden. Klachtenvrij? Zeker niet! Maar meer acceptatie naar mijzelf en de klachten, 2 verschillende dingen dus. Ik laat het voor mij werken i.p.v. dat het tegen mij werkt.

Ik hoop met mijn verhaal je meer van mijn menselijkheid te laten zien en dat je kwetsbaarheid ook je kracht is.

Link naar de podcast.

De persoon achter de klacht

Achter de klacht, de persoon…

Een jarenlange zoektocht, zowel voor mijn lichamelijke als geestelijke gezondheid. Je kunt doorgaan tot je eigenlijk beseft dat het functioneren niet meer lukt. Ik heb heel wat therapeuten gezien, van allemaal heb ik iets geleerd. Tot… tot ik mijn laatste therapeut heb ontmoet. Wij hebben samen er voor gezorgd dat ik verschillende therapieën heb gedaan. Exposure en schematherapie, echt een aanrader om het even door te lezen (Google is your friend). Mijn therapie heb ik 2 jaar geleden afgerond en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Wat een rust nu bepaalde stukken in mijn leven geheeld zijn.

Herkennen en erkennen

Wanneer ik nu bepaalde emoties ervaar, kan ik er beter mee omgaan. Ik weet wat het vandaan komt en dat het oké is. Ik ben ik en ik ben niet standaard. Gelukkig niet. Ik ben tevreden met wie ik ben. De therapie heeft ervoor gezorgd dat ik ben geheeld van onderdelen die pijn deden in mijn kern. Het is nu oké. Mijn grootste tip voor therapie is: zoek de juiste therapeut en wees eerlijk.

Podcast

Meer informatie over de podcast.

Link naar Spotify ‘Inspiratieverhalen; chronisch ziek en ondernemen.’

Link naar Springcast ‘Inspiratieverhalen; chronisch ziek en ondernemen.’

Blog

Volgende blog: 12-09-2023

Blogs Inspiratieverhalen

Zingeving in je werk

Zingeving is de sterkst bepalende factor voor het verbeteren van mijn gezondheid Het ondernemen zorgt

Medicijnen en ik

Medicijnen heb ik lang als hét antwoord gezien. Heel lang. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit.

Meer bereik

Het doel van Inspiratieverhalen is dat ik meer bereik kan creëren zodat anderen geïnspireerd raken