Omgaan met pijn

Het is een hele zoektocht, omgaan met pijn, hoe doe je dat? Met de kennis die ik nu heb, had ik veel dingen anders gedaan. Ik stopte mezelf vol met pijn medicatie en luisterde vooral naar artsen en bleef naar de fysio gaan zonder eigenlijk een duidelijk punt te hebben op WAAROM ik pijn had.

Ik kon bijna niet meer lopen, zoveel pijn in mijn benen. Liggen, zitten, lopen, alles deed zeer. Kou, warmte, niks hielp. ALLES deed zeer. Ik lag in bed mezelf al af te vragen hoe ik mijn leven weer anders zou gaan indelen. Een handgeschakelde auto heb ik. Verkopen voor een automaat? Maar hee, laten we eerst naar de huisarts gaan. Pijnstilling hielp niet.

Ik werd doorverwezen naar een revalidatiecentrum, dat is goed toch? Ik had een intake gesprek en aan de hand daarvan zou er een behandeling komen. Maarr… wacht eens even. Een behandeling zonder diagnose? Hier trapte ik niet weer in. Na mijn verleden met 14 jaar buikklachten en het zou wel tussen mijn oren zitten, trap ik niet weer in het feestje laten we maar doen wat artsen zeggen. Ik ben ontzettend kwaad geworden dat ze mij een behandeling aanboden zonder maar te weten wat er aan de hand was.

omgaan met pijn

Reumatoloog, omgaan met pijn?

De reumatoloog. Hier komt de korte versie, wat een figuur. Dat deze man zich arts mag noemen, maargoed.. Ik heb tien minuten in zijn behandelbaar kamer gezeten. Kort verhaal, lichamelijk onderzoek en echo. Diagnose fibromyalgie.

Wat nu? Ik had drie opties; wiet roken, behandeling pijn en vermoeidsheidscentrum Lelystad of antidepressiva slikken.

  • 2 heb ik in het verleden wel gehad, zal ik ook nog eens een blog over schrijven.
  • 3 was ik bang voor het alleen maar ophogen van de medicatie uiteindelijk.
  • 1 hoe zit dat? Is het dan makkelijker om te gaan met pijn? Zonder vragen te stellen en geen herhaalconsult moest ik elke dag wiet gaan roken. Dit ben ik niet gaan doen.

Medicatie en omgaan met pijn?

Eerst nog een korte weg voordat ik verder kan vertellen wat het voor mij betekent ‘omgaan met pijn’.

Opnieuw naar de huisarts, second opinion, consult reumatoloog, foto’s, de uitslag.

Slijtage in mijn polsen, handen, rug en heupen. Op mijn leeftijd is dit niet normaal, maar hoe het kan weten ze niet. Oké. Dat is tenminste iets en eindelijk een beetje een antwoord. De arts stelt mij voor om dicolofenac en naproxen te slikken. Beide gebruik ik niet.

Op aanraden van de fysiotherapeut waar ik maar twee keer ben geweest, ben ik yoga ga doen. De pijn in mijn lijf is zo goed als weg. Door het de verkrampingen en dus eigenlijk niet ruimte te creëren werd de pijn alleen maar erger. Ik ben zo goed als pijn vrij op dit moment en zonder medicatie (en dit al een aantal maanden).

Omgaan met pijn is een hele zoektocht en het klinkt misschien van, jaja dat zal wel. Maar jo…. een aantal jaar geleden zei iemand al eens: “Waarom probeer je niet eens yoga?” Had ik het maar gedaan.

Yoga en omgaan met pijn

Zo goed als klachten vrij door yoga, wie had dat ook uitgedacht. Omgaan met pijn is voor iedereen anders. Yes, I know. En yoga is ook niet even simpel. Ik ben gestart bij een yoga-school om goed ondersteunt te worden. Vooral het stuk wat ik niet goed deed is, over mijn grenzen gaan. Door als het pijn deed, toch nog vol te houden. Maar nee, dat is niet de bedoeling.

Ik ga nu twee keer per week naar yoga en dit bevalt mij onwijs goed. Het is een zoektocht om de juiste oplossing voor jou te vinden. Bewegen is zeker belangrijk, altijd zo geweest.

Elise de Wit; pijn, geen pijn?

Vicky van @inspiratieverhalen nodigde mij uit voor haar podcast.

Tijdens ons telefoon gesprek werd mij al heel snel duidelijk wat voor reis Vicky zelf had gemaakt en wist ik dat ons verhaal een match was. 🔥

👉🏼 In deze podcast hebben wij het erover dat de definitie van chronisch niet “voor altijd” betekend, wat Vicky zelf ervaren heeft, welke mogelijkheden er nog meer zijn, wat nou het verschil tussen symptoombestrijding en pijnbestrijding is. Kortom, een super interessante podcast! 🙏🏽✨️

Dankbaar dat ik met haar het verhaal verder de wereld in mag brengen. Ik hoop dan ook jou te kunnen inspireren om te luisteren naar je lichaam en stil te staan wat het je probeerd te vertellen. Blijf er niet overheen walsen maar geef gehoor aan het gene dat gehoord wilt worden!

Alles wat je nodig hebt zit al in je, je hebt alleen te luisteren, te voelen en daar naar te handelen 🔥✨️

Link naar de podcast.

omgaan met pijn

Podcast

Meer informatie over de podcast.

Link naar Spotify ‘Inspiratieverhalen; chronisch ziek en ondernemen.’

Link naar Springcast ‘Inspiratieverhalen; chronisch ziek en ondernemen.’

Blog

Volgende blog: 07-09-2023

Blogs Inspiratieverhalen

Zingeving in je werk

Zingeving is de sterkst bepalende factor voor het verbeteren van mijn gezondheid Het ondernemen zorgt

Medicijnen en ik

Medicijnen heb ik lang als hét antwoord gezien. Heel lang. Ziekenhuis in en ziekenhuis uit.

Meer bereik

Het doel van Inspiratieverhalen is dat ik meer bereik kan creëren zodat anderen geïnspireerd raken